Dzisiaj jagody borówki bagiennej można kupić nie tylko w sklepie lub na rynku, ale i z dostawą do domu. Jagody są bardzo delikatne, więc podlega szczególnym warunkom przechowywania i transportu. Służba dostawy owoców egzotycznych Crazybox przywiezie do klienta świeży i najsmaczniejszy towar w pełnej całości. Zamówienia są pakowane do specjalnych pojemników, które chronią produkcję od uszkodzeń i przegrzewania w czasie transportu przez służbę kurierską.
Bardzo się opłaca kupić organiczną borówkę bagienną w Warszawie. Po mieście zamówienie dostarcza w ciągi krótkiego przedziału czasu. Każdy klient serwisu ma możliwość poprzednio ocenić jakość dostarczenia owoców na naszej stronie w Instagram. Codziennie pracownicy serwisu wybierają tylko najlepsze owoce dla naszych klientów.
Borówka bagienna jest bardzo pożytecznym i smacznym owocem. Dla jej zbioru i przechowywania stosują się specjalne technologie, ponieważ jest ona krucha i łatwo poddaje się działaniu czynników zewnętrznych. Właśnie te czynniki i określają stosunkowo wysoki koszt smakołyków. Zewnątrz te jagody bardzo przypominają borówkę czarną, jednak mają jasniejszy odcień. Są hodowane w warunkach ogrodowych, to znaczy same owoce są o wiele większe, niż u roślin dzikich. Poleca się je spożywać w świeżej postaci. W świeżej borówce bagiennej przechowuje się więcej witamin i pożytecznych substancji.
Niewielkie owoce borówki bagiennej mają dużą ilość pożytecznych właściwości. Po pierwsze, w nich mieści się cały zestaw witamin A, B, C i E. Wywierają dobroczynny efekt na organizm człowieka na ogół. Po drugie, jagody zawierają dużo mikro i makroelementów. To takie substancje, jak magnez, kalcjum, fosfor, sód i tak dalej. Duża ilość antyoksydantów, błonnik przewyższa wartość spożywczą wielu innych owoców.
Borówka bagienna wywołuje działanie kompleksowe na cały organizm człowieka:
Bardzo zdrowe są owoce i dla ludzi, cierpiących na cukrzycę. One znacznie wzmacniają działanie lekarstw, które obniżają poziom cukru w krwi. Poza tym, regularne spożywanie owoców sprzyja powolniejszemu starzeniu się tkanek nerwowych. Jako potężny antyoksydant borówka bagienna doskonale wyprowadza radionuklidy.
Oprócz dużej ilości pożytecznych właściwości, borówka bagienna ma piękny wygląd zewnętrzny. Często wykorzystują ja w restauracjach do dekoracji potraw, a także ciastkarnie. Z owocu można przygotować dużą ilość różnych deserów i sosów: galareta, kwas pitny, pianka owocowa, konfitura, kisiel i inne smakołyki.
Owoce borówki bagiennej aktywnie wykorzystują się w żywieniu dietetycznym. Można je spożywać w świeżej postaci, pić pod postacią soku albo nawet parzyć herbatę z aromatnych liści. W ostatnim czasie specjalny wywar z jagód wykorzystują dla obniżenia temperatury ciała człowieka. Żeby go przygotować, należy wziąć dwie łyżki owocu i zalać szklanką wrzątku. Potrzymawszy mieszankę na parze wodnej w ciągu dziesięciu minut, wywar jest przygotowany do spożywania.