Pitahaya lub smoczy owoc, jak jest również znany, jest owocem specjalnego rodzaju jadalnego kaktusa. Rośnie w tropikalnych szerokościach geograficznych i jest dobrze znany w ciepłych krajach. Przede wszystkim przyciąga uwagę swoim niezwykłym wyglądem i ciekawym smakiem. Delikatny, soczysty miąższ z nutami kiwi i truskawki doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Ponadto smoczy owoc jest bogaty w witaminy i mikroelementy, dzięki czemu jest przydatny dla organizmu. Prawdą jest, że wszystkie te korzyści są charakterystyczne dla dojrzałych owoców. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak je wybrać. Za pomocą jakich oznak określić stopień dojrzałości owocu i jak go prawidłowo spożywać, powiemy teraz w artykule.
Jak wybrać smoczy owoc?
Pitahaya ma długą historię. Cieszyły się nim starożytne plemiona Indian Azteków w dzisiejszej Ameryce Południowej i Meksyku, miejscu narodzin rośliny, z której pochodzi ten owoc. Wykorzystywali oni owoce w upalne dni, aby ugasić pragnienie, lekko słodki i bardzo soczysty miąższ doskonale radzi sobie z tym zadaniem.
Wygląd pitahaya lub pitaya, jak jest znana w Tajlandii, przypomina stożek z różową lub żółtą skórką. Kolor skórki i miąższu, a także wielkość owocu zależą bezpośrednio od gatunku. Na stronie CrazyBox można zamówić wszystkie trzy odmiany tego owocu:
o czerwonym miąższu;
kostarykańską;
żółtą.
Najpopularniejsza jest czerwona pitahaya z białym miąższem. Jest to dość duży owalny owoc o jasno różowej skórce, na której znajduje się wiele zielonych narośli-liści. Wewnątrz znajduje się biały miąższ z wieloma małymi czarnymi nasionami. Smak tej odmiany smoczego owocu jest słodki, przyjemny, z nutami kiwi, banana i truskawki.
Istnieje również pitahaya o czerwonym miąższu. Jest ona również nazywana kostarykańską pitahaya. Zewnętrznie jest podobna do tej o czerwonych owocach, ale jest nieco większa. Miąższ przypomina kolor buraka i jest usiany małymi pestkami. Smak jest słodki, ale mniej wyrazisty niż w przypadku pitai o czerwonym miąższu i białym miąższu.
Trzecią odmianą jest żółta pitahaya. Jest ona mniejsza i ma cytrynową skórkę. Miąższ jest również inny - jest półprzezroczysty i zawiera mniej ziaren, ale są one większe. Żółta pitaya ma najbardziej intensywny smak i aromat.
Ogólnie rzecz biorąc, smak smoczego owocu jest egzotyczny, świeży i delikatny. Jest umiarkowanie słodki, lekko kwaśny, a nuty smakowe są wyrażone umiarkowanie. To właśnie za tę delikatność smaku pitaya jest ceniona, ponieważ dzięki temu nie znudzi, nie powoduje ostrego odrzucenia. Nasiona smoczego owocu można jeść. Nie są twarde i nie przeszkadzają, przypominają nasiona kiwi.
Oprócz różnorodności owoców ważne jest również, aby wziąć pod uwagę stopień dojrzałości. Tylko dojrzały owoc będzie smaczny, można to określić nawet wizualnie. Oto główne oznaki dobrego dojrzałego smoczego owocu:
nasycony kolor skórki;
brak wgnieceń, ciemnych plam;
miękka konsystencja. Po naciśnięciu palcem powinno to być wyczuwalne. I odwrotnie, jeśli owoc jest twardy, warto pozostawić go do dojrzewania w temperaturze pokojowej, osiągnie ją w ciągu kilku dni.
Innym częstym pytaniem wśród osób, które widzą pitahaya po raz pierwszy jest - i jak ją jeść? Wyjaśnijmy to teraz.
Jak prawidłowo jeść pitahaya
Główną wskazówką jest robienie tego z przyjemnością, ciesząc się soczystym miąższem. Ale najpierw trzeba się do niego dostać. Aby to zrobić, pitahaya powinna być obrana. W dojrzałym owocu skórka jest dobrze oddzielona od miąższu i nie będzie żadnych problemów. Można też nie obierać, tylko pokroić owoc i jeść sam miąższ łyżką lub wydostać go łyżką go do sałatek, deserów. Jeśli nie wiesz, jak pokroić pitahaya, zaleca się wykonanie następujących czynności:
przeciąć na pół;
pokroić w plasterki;
pokroić na 4 części.
Owoce można spożywać samodzielnie lub jako składnik sałatek owocowych. Pitaya może być również używana do robienia koktajli, sorbetów, dodawana do twarogu, jogurtu, a nawet podawana jako przystawka z winem musującym. Jednocześnie jest spożywana na świeżo, bez obróbki cieplnej. Skórka owocu nie jest jadalna, nie należy jej jeść. Przed podaniem owoce należy schłodzić. Pokrojona pitaya może być przechowywana nie dłużej niż trzy do pięciu dni, ale lepiej jest ją zjeść natychmiast.
Jakie są zalety pitahaya
Smoczy owoc przyciąga nie tylko swoim niezwykłym wyglądem i przyjemnym smakiem. Jest bogaty w witaminy i różne substancje. W szczególności miąższ pitaya zawiera dużą ilość witaminy C i B, mikro- i makroelementów (w składzie jest dużo żelaza i magnezu), a także karotenoidów i polifenoli, aminokwasów i kwasów owocowych oraz przeciwutleniaczy. Przy regularnym spożywaniu smoczego owocu obserwuje się pozytywne zmiany w organizmie:
wzmacnia się odporność;
praca przewodu żołądkowo-jelitowego;
uzupełniany jest niedobór witamin;
poprawia jakość skóry, włosów i paznokci. Wynika to z obecności przeciwutleniaczy w miąższu.
Pitahaya jest również odpowiednia dla osób na diecie. Smoczy owoc jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika, który stymuluje układ trawienny i usuwa toksyny.
Pomimo faktu, że pitahaya rośnie w Afryce i Azji Wschodniej, ponieważ preferuje gorący klimat, ten egzotyczny owoc jest dostępny w Polsce. Dojrzałe owoce pitaya można zamówić na stronie Crazy Box. Oferujemy produkty wysokiej jakości, które są dokładnie sprawdzane pod kątem jakości przed zapakowaniem zamówienia. Teraz, aby spróbować nowości lub cieszyć się smakiem ulubionych owoców tropikalnych, nie trzeba czekać na podróż do ciepłego kraju. Świeże i smaczne owoce można zamówić u nas już teraz. Zapewniamy szybką dostawę na terenie całego kraju.