Mango to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych na świecie. Takie miano nie jest przypadkowe. Owoc ten ma przyjemny aromat i słodki egzotyczny smak. Ale te cechy są nieodłączne tylko w dojrzałych owocach. Natomiast, niedojrzałe są twarde, kwaśne i mniej przyjemne w smaku.Oczywiście kupując w Polsce, chcesz też dostać pyszny i słodki owoc. Aby nie popełnić błędu, ważne jest, aby wiedzieć, jak wygląda dojrzałe mango i jak można rozpoznać stopień dojrzałości. Opowiemy Ci o tym.
Jak wybrać dojrzałe mango
Dojrzałość jest gwarancją, że owoc będzie pyszny. Dojrzałe mango, słodkie i soczyste, z pomarańczowym lub żółtym miąższem, który jest dobrze oddzielony od nasion. Natomiast niedojrzałe owoce są twarde i pozbawione smaku. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się dojrzałym i smacznym mango, musisz wiedzieć, jak je wybrać. Sklep Crazy Box radzi zwrócić uwagę na wygląd owocu. Stopień dojrzałości owoców tropikalnych można określić na trzy różne sposoby:
Przez dotyk.
Pierwsza opcja jest odpowiednia, jeśli masz możliwość dotknięcia owocu przed zakupem. Dojrzałe mango jest dość ciężkie, obszerne. Dlatego też, jeśli owoc jest lekki i płaski w dotyku, istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest niedojrzały. Należy również delikatnie nacisnąć owoc. Dojrzałe mango jest miękkie.
Wizualnie.
Druga metoda jest również bardziej odpowiednia, jeśli masz możliwość samodzielnego wyboru mango. Ale możesz również zorientować się wizualnie podczas zamawiania online, prosząc o wcześniejsze przesłanie zdjęcia lub filmu owocu. W dojrzałym i dobrym owocu skórka jest błyszcząca i gładka. Może być żółta lub zielonkawa, czerwona. Nie powinno być żadnych uszkodzeń, zmarszczek ani śladów pleśni. Jeśli na skórce widoczne są małe czarne kropki, oznacza to, że owoc jest dojrzały i słodki.
Poprzez zapach.
Trzecią oznaką, na podstawie której można określić dojrzałość mango, jest aromat. W dojrzałych owocach jest on dość wyraźny, słodkawy. Aromat jest szczególnie dobry w okolicy ogona, ale w tym obszarze pachnie jak sosna lub jodła. Jeśli zamiast przyjemnego zapachu żywicy świerkowej i egzotycznych owoców wyczuwalna jest kwaśna lub alkoholowa nuta jest to oznaką zepsutego owocu. Natomiast brak aromatu wskazuje, że owoc nie jest dojrzały.
Jak prawidłowo jeść mango
To sama przyjemność! I to nie jest żart, ale odpowiedź na pytanie - jak się je mango? Tak naprawdę je się tylko w ten sposób, ponieważ owoc ten jest bardzo smaczny i zaskakuje egzotycznymi nutami. Warto jednak wiedzieć, że jadalny jest tylko miąższ. Skórka i pestka nie są jadalne. Aby dostać się do miąższu, owoc musi zostać przecięty. Zwykle odcina się szerokie boki plastrów wraz ze skórką, po czym zawartość kroi się w kwadraty lub romby i odwraca na zewnątrz, tak aby powstała "grudka" pokrojonego miąższu. Następnie można działać na różne sposoby: kroić kostki mango na talerzu i jeść za pomocą przyborów kuchennych lub dodawać do deserów; zatopić zęby i cieszyć się pysznym owocem rozpływającym się w ustach.
Owoc ten jest spożywany nie tylko w postaci naturalnej i świeżej. Owoce są również dodawane do różnych potraw i deserów: do sałatek, lodów, wypieków itp. Dojrzałe owoce są używane w puree i puree ziemniaczanym. Z dojrzałych owoców robi się przeciery i soki, kompoty i dżemy. Suszone mango jest bardzo popularne. Suszone jest na zasadzie owoców kandyzowanych, a znaleźć można zarówno owoce gotowane w syropie, jak i suszone owoce o naturalnej słodyczy, co pozwala włączyć je do diety osób dbających o sylwetkę.
Co ciekawe, można również jeść zielone mango. Jeśli więc kupiłeś niedojrzały owoc i dowiedziałeś się o tym dopiero po jego rozkrojeniu, nie spiesz się z jego wyrzuceniem. Zielone mango jest dość kwaśne, ale jednocześnie ma pikantny smak i dobrze komponuje się z solą i pieprzem. Może być marynowane i podawane jako przystawka, dodawane do sałatek z owocami morza i ziołami, zup, sosów, salsy lub gotowane z warzywami jako dodatek do ryb.
Przydatne właściwości mango
Oprócz ciekawego smaku, owoc ten wyróżnia się bogatym składem witaminowym, dzięki czemu pozytywnie wpływa na organizm. Korzyści płynące ze spożywania mango polegają przede wszystkim na tym, że owoc ten pomaga uzupełnić niedobory witamin A, C i B, które wzmacniają odpowiednio układ wzrokowy, odpornościowy i nerwowy. Miąższ jest również bogaty w karotenoidy, potas i magnez. Składniki te mają pozytywny wpływ na układ sercowo - naczyniowy i nerwowy, a żelazo pomaga zwalczać anemię.
Polecane mango i osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi. Codzienne spożywanie tego bogatego w błonnik owocu pozwala unormować pracę żołądka.
Zdrowa jest nawet skórka mango. W postaci suszonej ma właściwości prebiotyczne, więc jej stosowanie jako bioaktywnego suplementu pomaga poprawić mikroflorę w jelitach.
Należy zauważyć, że pomimo szeregu pozytywnych właściwości, wśród miłośników egzotyki temat korzyści i szkód mango jest ostry. Owoc nie jest zalecany dla osób z zapaleniem trzustki, zapaleniem skóry, alergiami i cukrzycą (indeks glikemiczny wynosi około 55 jednostek).
Jak prawidłowo przechowywać mango
Przechowywanie owoców mango zależy od stopnia ich dojrzałości i planowanego terminu spożycia. Oto kilka zaleceń:
Przechowywanie dojrzałych owoców mango: Dojrzałe owoce mango można przechowywać w lodówce przez 2-5 dni. Umieść mango w plastikowej torbie lub pojemniku, aby zapobiec przesuszeniu i zachować świeżość. Jeśli mango jest już pokrojone, należy przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku.
Przechowywanie niedojrzałego mango: Jeśli mango nie jest dojrzałe, należy przechowywać je w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Gdy mango osiągnie odpowiedni stopień dojrzałości, można przenieść je do lodówki.
Mrożenie mango: Mango można zamrozić w celu dłuższego przechowywania. Obierz miąższ ze skórki i pokrój w plasterki lub paski. Rozłóż porcję mango na arkuszu papieru do pieczenia lub desce, a następnie umieść w zamrażarce. Gdy mango zostanie zamrożone, zapakuj je do plastikowej torebki lub pojemnika i włóż z powrotem do zamrażarki.
Jak dojrzewać mango w domu?
Wystarczy zawinąć owoc w pergamin lub gazetę i pozostawić w ciemnym pomieszczeniu na dzień lub dwa. Dzięki naturalnemu etylenowi w swoim składzie, który uwalnia owoc, dojrzewanie zostanie przyspieszone. Drugą metodą jest umieszczenie mango w papierowej torbie razem z jabłkami, awokado, pomidorami, bananami, brzoskwiniami, morelami, śliwkami lub gruszkami. Dojrzewanie nastąpi w ciągu następnego dnia lub dwóch.
Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie mango. W tym celu można wykorzystać półki na owoce w lodówce. Do przechowywania należy jednak wybierać wyłącznie owoce całe i bez śladów uszkodzeń. Pokrojone owoce powinny zostać zjedzone tak szybko, jak to możliwe.
Na koniec, chcielibyśmy podkreślić, że nie na próźnio mango jest uważąne za jeden z najsmaczniejszych owoców na świecie. Można jednak zrozumieć, dlaczego przyznano mu taki tytuł i w pełni cieszyć się tym egzotycznym owocem, tylko próbując świeżego. Dlatego też zalecamy zamawianie mango wyłącznie w zaufanych sklepach, które mogą zagwarantować jakość towaru.