Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Złóż zamówienie do 13:00 a my nadamy paczkę tego samego dnia
Zaloguj Zarejestruj Zapomniałem hasła Konto Książka adresowa Zapamiętane Historia zamówień PobierzPowtarzające się Punkty lojalnościowe Zwroty Transakcje Newsletter
Zaloguj Zarejestruj Zapomniałem hasła Konto Książka adresowa Zapamiętane Historia zamówień PobierzPowtarzające się Punkty lojalnościowe Zwroty Transakcje Newsletter

Czym jest tamaryndowiec i jak się go spożywa

Czym jest tamaryndowiec i jak się go spożywa

Tamaryndowiec to egzotyczny owoc pochodzący z Madagaskaru, ale rośnie również w Meksyku, krajach Ameryki Południowej i Azji. Roślina jest wiecznie zielonym drzewem o tej samej nazwie, które należy do rodziny roślin strączkowych. Może dorastać nawet do 20 metrów. Drzewo wygląda szczególnie imponująco w okresie kwitnienia. Drzewo jest całe usiane jaskrawymi kwiatami przypominającymi kwiat storczyka. Same owoce przypominają orzeszki ziemne, jak widać na zdjęciu, są to takie same brązowawe zakrzywione strąki w cienkiej suchej skorupce o długości do 20 cm. Pod skórką kryje się czerwono-brązowy miąższ z pestkami, który ma bardzo nietypowy smak. To właśnie oryginalny smak, a także korzyści dla organizmu sprawiły, że owoc ten stał się popularny nie tylko w Afryce i Azji, ale także w innych krajach. Więcej na ten temat opowiemy poniżej.

Jak smakuje owoc tamaryndowca?


W krajach tropikalnych, w których rośnie ta roślina, istnieją dwie odmiany: słodka i zielona. Różnią się one nie tylko dojrzałością, ale także smakiem, zastosowaniem, a nawet aromatem. Słodka tamarynda, dojrzała, jest często nazywana indjskim daktylem. Owoc otrzymał tę nazwę ze względu na swój smak i konsystencję. Podobnie jak daktyle, są one miękkie, skrobiowe i dość egzotyczne w smaku, ale nie tak mdłe. Miąższ dojrzałego tamaryndowca jest kwaśno-słodki, przypominający połączenie bardziej znanych nam śliwek i moreli. Zapach jest również interesujący, z dojrzałym tamaryndowcem jest słodkawy, egzotyczny. 

Ciekawostka: przyjemny aromat sprawił, że owoc stał się popularny wśród perfumiarzy. Często nuty jego zapachu są dodawane do perfum, aby nadać kompozycji ciepła i lekkości. Niedojrzałe owoce, wręcz przeciwnie, są kwaśne, praktycznie nie słodkie. Ale podobnie jak dojrzałe, są również spożywane, ale w nieco inny sposób.

Jak prawidłowo spożywać tamaryndowiec?

Pierwszą rzeczą, którą należy wiedzieć, jest to, że w tym owocu spożywa się tylko miąższ. Dlatego skórka musi zostać usunięta. Łatwo jest obrać owoc, skorupa jest dość cienka, wystarczy ją lekko nacisnąć, aby pękła, a następnie usunąć. Należy również oczyścić miąższ z cienkich nitkowatych odrostów, są one dość grube i niesmaczne. Należy również usunąć znajdujące się wewnątrz pestki.


Tamaryndowiec można spożywać na różne sposoby:


  • świeży. Ponadto zarówno dojrzałe, jak i zielone owoce. Słodki tamaryndowiec jest często dodawany do deserów lub spożywany jako owoc. Zielony tamaryndowiec dodaje się do sałatek i sosów, aby nadać im kwasowości;

  • kandyzowany. Dojrzałe owoce tamaryndowca są dość słodkie i skrobiowe, więc doskonale nadają się do produkcji kandyzowanych i suszonych owoców. W tej formie można je podawać jako deser razem z orzechami lub samodzielnie;

  • dodawany do potraw. Miąższ tamaryndowca jest jednym z głównych składników słynnej tajskiej przystawki pad thai (makaron ryżowy smażony z warzywami i doprawiony ostrym sosem). Owoc dobrze komponuje się również z ryżem, mięsem, warzywami, rybami i różnymi owocami morza, dlatego często dodaje się go do przygotowywania tych produktów, aby dodać kwasowości lub słodkiej pikanterii (w zależności od stopnia dojrzałości owocu);

  • w sosach. Tamaryndowiec jest jednym z głównych składników sosu Worcester;

  • dodawany do napojów. W Indonezji i Azji popularne są soki z dodatkiem tamaryndowca, który nie tylko wzbogaca smak, ale także sprawia, że napój jest bardziej intensywny.


Taka popularność owocu wynika nie tylko z jego przyjemnego smaku. Tamaryndowiec ma masę korzystnych właściwości i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Aby jednak uzyskać oczekiwany rezultat, ważne jest, aby wybrać odpowiedni owoc. Konieczne jest skupienie się na skórce. Ważne jest, aby była bez plam, uszkodzeń i innych oznak zepsutego produktu. Owoce należy przechowywać w lodówce lub innym chłodnym i suchym miejscu.

Do czego służy tamaryndowiec

Niezwykły wygląd i egzotyczny smak to nie jedyne charakterystyczne właściwości tego owocu. Wśród szczególnych właściwości tamaryndowca należy wymienić jego pozytywny wpływ na organizm. Efekt ten wynika z zawartości wielu witamin i pierwiastków w miąższu:


  • błonnika. Składnik ten pomaga ustanowić i stymulować pracę przewodu pokarmowego;

  • magnezu. Ten minerał wzmacnia układ sercowy i naczyniowy;

  • witaminy A, E, K i B;

  • przeciwutleniacze, które przyczyniają się do eliminacji cholesterolu i pomagają spowolnić proces starzenia.


Miąższ zawiera również wapń, cynk, miedź, selen, fosfor, sód i kwas askorbinowy, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Ponadto słodki owoc stymuluje powstawanie serotoniny, która ma pozytywny wpływ na stan psycho-emocjonalny, pomagając poprawić nastrój. Wyjątkowość tamaryndowca polega również na tym, że pomaga on regulować tło hormonalne, dlatego jest polecany osobom z problemami hormonalnymi. Dojrzałe owoce dobrze zaspokajają głód ze względu na wysoką wartość odżywczą. Wartość kaloryczna 100 g miąższu tamaryndowca wynosi około 240 kcal.

Tamaryndowca można używać nie tylko do jedzenia. Na bazie tego owocu można robić maseczki do twarzy. Ze względu na skład witaminowy dobrze odżywia i działa nawilżająco na skórę twarzy i ciała.

Jak widać, tamaryndowiec przyciąga nie tylko nietypowym wyglądem. Ten egzotyczny owoc ma ciekawy smak i jest przydatny dla organizmu. A co szczególnie przyjemne - mogą go spróbować mieszkańcy Polski. Aby to zrobić, nie trzeba nawet jechać do Tajlandii lub innych krajów tropikalnych. Tamaryndowiec jest dostępny na stronie Crazy Box, więc możesz zamówić go teraz z dostawą do swojego miasta.

Przeczytaj także
Co to jest pitahaya i jak jeść smocze owoce?
19 marca 2024

Pitahaya lub smoczy owoc, jak jest również znany, jest owocem specjalnego rodzaju jadalnego kaktusa. Rośnie w tropikalnych szerokościach geograficznych i jest dobrze znany w ciepłych krajach.

Dowiedz się więcej
Czym jest marakuja i jak jeść ten egzotyczny owoc
16 marca 2024

Marakuja lub passion fruit to jeden z najbardziej znanych owoców tropikalnych. I jeśli wcześniej widzieliśmy ten owoc tylko na jaskrawych zdjęciach z internetu, dzisiaj można go zamówić w Polsce bez konieczności pordóżowania do dalekich krajów.

Dowiedz się więcej
Jak wybrać dojrzałe mango
03 marca 2024

Mango to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych na świecie. Takie miano nie jest przypadkowe. Owoc ten ma przyjemny aromat i słodki egzotyczny smak.

Dowiedz się więcej
Dowiedz się więcej