Makadamia jest najcenniejszym orzechem wśród innych rodzajów, ponieważ ma twardą, ciemnobrązową skorupkę, którą można rozbić tylko specjalnym sprzętem. To pozwala otworzyć miękki, cienki oleisty środek, który roztopi serce każdego fana orzechów i owoców suszonych. Makadamia, również znana jako "królowa orzechów", słusznie jest tak nazywana, z powodu cienkiego, słodkawego smaku. Lekki waniliowy aromat robi orzech, który topi się w ustach, wybitnym delikatesem.
Oczyszczony orzech makadamia charakteryzuje się bardzo wysoką kalorycznością - 734 kkał na 100 g, ponieważ w jego składzie przeważają pożyteczne kwasy, co dobroczynnie wpływa na organizm. To idealne źródło energii, zwłaszcza w aktywnym dniu. Zawarte w nim tłuszcze na 98% składają się z mononienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mając bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych mononienasyconych, jądra makadamia obniżają poziom "złego" cholesterolu. Dlatego będzie dobrze wprowadzić do swojego menu orzechy w niewielkich ilościach, żeby polepszyć zdrowie. Zamówić oczyszczony orzech makadamia z dostawą na terenie Polski możecie w Crazybox.
Orzech makadamia to koktajl z minerałów: kalcjum, potasu, fosforu, magnezu, oraz witamin A, B1, B2, E. jest też bogaty w błonnik, aminokwasy, białko, węglowodany, kwas oleopalmitynowy oraz mikroelementy.
Podczas przechowywania na orzechy wpływają różne czynniki. Ogólnie można powiedzieć, że gatunkowe jądra mają trwały termin przechowywania, ponieważ jakość surowca przy zbiorze urodzaju wpływa na ich jakość podczas przechowywania. Zewnętrzne czynniki wpływające na czas przechowywania orzechów, wliczają światło, wilgotność i ciepło. Kontakt z tlenem może doprowadzić do straty smaku i chrupkość. Wilgotność również wpływa podczas ich przechowywania. Właściwości orzechów również wpływają na to, jak długo można je przechowywać. Żeby na długo zachować świeżość i przyjemny wygląd zewnętrzny orzechu makadamia, należy przechowywać go w hermetycznym opakowaniu, na przykład, torebka kraft, słoik, pudełko, dalej od ciepła i wilgotności. Orzechy nigdy nie trzeba przechowywać w torebkach foliowych. Są przenikalne, a to znaczy, że zapachy mogą przenikać do środka orzechów i pochłaniać się nimi. W rezultacie tracą aromat, świeżość i smak. Oczyszczone orzechy najlepiej przechowywać w lodówce. Obowiązkowo przechowywajcie je w hermetycznym opakowaniu. Przy takim przechowywaniu można je przechowywać od czterech do sześciu tygodni.
Możecie wykorzystywać je całe, rozdrobnić do stanu okruchy dla smacznego śniadania z zbożami, musli, jogurtem. Również orzechy można dodawać do pieczywa, deserów, gorących potraw i zakąsek.
Poza tym możecie wykorzystywać orzechy makadamia, mieszane z bułką tartą, dla panierowanego mięsa, warzyw i ryby. Makadamia świetnie nadaje się, żeby aromatyzować sałatkę, wzmocnić smak świeżych serów, uzupełnić sos.
Gdzie kupić oczyszczony orzech makadamia w Polsce
Delikatne jądra oczyszczonego orzecha makadamia są idealne jako chrupiący komponent w muesli, jako nadzienie do kasz, smoothie, oraz jako składnik do ostrego pesto. Dzięki swojemu kremowemu i intensywnie aromatycznemu smakowi, makadamia również są szczególnie dobre jako składnik do ciasteczek i ozdoby do tortów. Z takim składnikiem macie przepiękną podstawę, żeby dać wolę swojej twórczości i spróbować mnóstwo przepisów z orzechami. Zamówić oczyszczone orzechy makadami najwyższej jakości z dostawą po całej Polsce możecie w Crazybox.