Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.
Przyjmujemy zamówienia świąteczne! Ostatnie terminy wysyłki to 21 i 22 grudnia — zamów teraz, żeby zdążyć przed Bożym Narodzeniem.

Karambola

Karambola
Charakterystyka
  • Kraj pochodzenia: Malezja, Chiny
  • Termin przydatności: do 4 dni
  • Warunki przechowywania (temperatura): od +3 do +6
  • Kaloryczność: 37 kcal na 100g.
Dostawa
Bezpłatna
Przy zamówieniu powyżej 300 zł.
InPost na terenie całej Polski
Koszt dostawy według stawek InPost. Koszt dostawy do Paczkomatu - 16 zł, dostawa kurierem - 19 zł. Paczki nadajemy od poniedziałku do piątku. Podczas składania zamówienia pojawi się kalendarz dostaw, w którym będzie można wybrać datę doręczenia.
Własny kurier na terenie Warszawy - 23 zł
Dostawy realizujemy od poniedziałku do piątku. Jeżeli złożysz zamówienie do godz. 10.00, nasz Kurier dostarczy je jeszcze tego samego dnia (w przypadku dużej ilości zamówień, może się zdarzyć, że dostawa tego samego dnia będzie niemożliwa. W takim przypadku natychmiast Cię o tym powiadomimy). Podczas składania zamówienia pojawi się kalendarz dostaw, w którym będzie można wybrać datę doręczenia.
Waga: (1 szt)
14 zł
szt (14 zł)
Chrupiący owoc w kształcie gwiazdy o orzeźwiającym smaku. Zazwyczaj ma cienką, zieloną skórkę oraz soczysty, półprzezroczysty miąższ. Bardzo dojrzały owoc może być ciepłożółty, ale kolor nie wpływa na smak. Podczas transportu traci wodę, dlatego może mieć niewielkie ściemnienia na krawędziach, które nie świadczą o zepsuciu. Je się ze skórką, po uprzednim umyciu. Karambolę najczęściej wykorzystuje się nie ze względu na smak, ale jako efektową dekorację do koktajli lub deserów,ale moźliwości jej użycia ogranicza jedynie wyobraźnia.

Jak smakuje:        
Orzeźwiający, lekko kwaśny, przypomina połączenie jabłka i cytryny.

Jak jeść:         
Należy odciąć płytko brązowe końcówki wszystkich "żeber". Umyć owoc, pokroić w poprzek na cienkie plasterki tak, aby powstała „gwiazdka”. Jeść miąższ, usuwając twarde części. Karambolę najczęściej wykorzystuje się nie ze względu na smak, ale jako efektowny element dekoracyjny.
Opinie
Aleksandra
Orzeźwiający, słodko kwaśny owoc. Bardzo smaczny.
05/03/2025
Dodaj recenzję
Ocena
Imię
Email
Twoja opinia

Karambola: egzotyczny owoc o nietypowym kształcie

Czym jest Karambola?
Karambola, znana również jako gwiaździsty owoc, to tropikalny owoc o charakterystycznym kształcie przypominającym gwiazdę, który pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jego skórka jest cienka i jadalna, a miąższ soczysty, słodko-kwaśny. Karambola jest ceniona nie tylko za swój unikalny wygląd, ale również za właściwości odżywcze i zdrowotne, co sprawia, że jest popularnym składnikiem napojów, sałatek i deserów.

Jak wygląda i smakuje Karambola?
Karambola ma zieloną skórkę, a jej kształt jest najbardziej charakterystyczną cechą – po przekrojeniu wzdłuż na plasterki, owoc przyjmuje formę gwiazdy. Miąższ karamboli jest wodnisty, jasnożółty, o delikatnej konsystencji, pełen drobnych jadalnych nasion. Smak jest przyjemnie orzeźwiający, kwaśny, z nutą cytrusową, co sprawia, że jest to owoc o wyjątkowym profilu smakowym.

Jak jeść Karambolę?
Spożywanie karamboli jest niezwykle łatwe. Owoce nie wymagają skomplikowanego przygotowania – wystarczy umyć je, a następnie przekroić na plastry, które przyjmą formę gwiazdy. Skórka karamboli jest jadalna, więc nie trzeba jej obierać. Karambola doskonale sprawdza się w sałatkach owocowych, jako dodatek do koktajli, smoothie, a także w deserach jako ozdoba o oryginalnym kształcie. Może być również wykorzystywana do przyrządzania orzeźwiających napojów. Karambola świetnie komponuje się z cytrusami, truskawkami, mango czy ananasem. Można ją również dodać do koktajli lub użyć do dekoracji deserów, dzięki jej atrakcyjnemu kształtowi.

Jak przechowywać Karambolę?
Karambolę najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej, jeśli jest niedojrzała. Dojrzałą karambolę najlepiej trzymać w lodówce, gdzie zachowa świeżość na dłużej. Skórka może zmieniać kolor z zielonego na żółty, a po przekrojeniu owoc zachowuje świeżość przez kilka dni, jeśli jest przechowywany w lodówce.