Żółty kiwi to nowicjusz w królestwie owocowym, posmakować który dzisiaj może każdy. Ma niezwykłą skórkę z żółtawo-zielonkawym zabarwieniem. Ojczyzną kiwi odmiany Gold jest Nowa Zelandia. Właśnie tam jeszcze w 1992 roku została wychodowana nowa odmiana owocu.
Kiwi Gold charakteryzuje się niezwykłym zabarwieniem zarówno skórki, jak i miąższu. Są jaśniejsze i ze złocistym odblaskiem. Poza tym, konsumentów ucieszy i całkowity brak włosków na powierzchni owocu. Jest absolutnie gładki i przyjemny na dotyk.
Waga jednego owocu jest trochę większa, niż u zielonej odmiany owocu. Osiąga 150-170 gram. Poza tym, kiwi z żółtym miąższem mają przyjemny smak. Słodkie nuty ucieszą nawet najbardziej doświadczonego smakosza. Po spożywaniu owocu egzotycznego pozostaje przyjemny miodowy posmak, a nie cierpkość lub nieprzyjemne szczypanie.
Proces jedzenia niezwykłego owocu jest maksymalnie prosty. Przed spożyciem kiwi trzeba po prostu obrąć z niego skórkę. Jest ona bardzo cienka i doskonale obiera się zwyczajnym nożem kuchennym. Jeszcze w takim celu można wykorzystać też krajarkę do warzyw.
W kuchni kiwi stosuje się bardzo szeroko: dżem, topping, konfitura, marmolada i inne desery przygotowują się właśnie z podobnych owoców. Poza tym, taki owoc świetnie nadaje się do dań mięsnych lub rybnych. Fantazja kucharza tu nie jest ograniczona, ponieważ produkt charakteryzuje się wyjątkowo przyjemnym i uniwersalnym smakiem.
Żeby poprawnie wybrać kiwi odmiany Gold, należy z lekka nacisnąć na jego powierzchnię. Na skórce musi pozostać niewielkie wgniecenie. Jeśli powierzchnia pozostała prężną, to taki owoc nie można nazwać dojrzałym.
Oprocz tego, że niezwykły owoc ma przepiękne jakości smakowe, jest też bardzo pożyteczny dla organizmu człowieka. Owoc wywiera pozytywny wpływ na pracę wielu systemów i organów:
W jednym owocu tropikalnym mieści się cały zestaw pożytecznych substancji: witaminy С, Е, РР, K i grupy B, potas antyoksydanty, kalcjum, mangan i dużo innych elementów. Warto zaznaczyć, że kiwi Gold ma niską kaloryczność. To tylko 55 kcal na 100 g świeżego miąższu.
Świeży i dojrzały owoc należy przechowywać w lodówce nie więcej niż 14 dni. Jeśli kiwi jest zielony, to można go pozostawić w pokoju do pełnego dojrzewania na kilka dni. Jak tylko powierzchnia owocu stanie się mniej prężną, warto położyć go do zimniejszego miejsca.
W sklepie internetowym Crazybox są przewidziane specjalne propozycje na zestawy owoców, zamówienia hurtowe. Jakość i przechowywanie owoców w przesyłce są osobiście gwarantowane przez naszych pracowników.
Współpracujemy z sprawdzonymi dostawcami z Wietnamu i Tajlandii i gwarantujemy jakość i świeżość owoców. W asortymencie są przedstawione rozmaite rodzaje owoców, w szczególności złoty kiwi w postaci świeżej i suszonej.
U nas znajdziecie nie tylko różne owoce tropikalne, ale też miód, owoce suszone, orzechy. Soczyste smakołyki egzotyczne pięknie uzupełnią każdą przekąskę, bedą rodzynkiem na stole świątecznym lub oryginalnym prezentem dla bliskiej osoby.