Caviar Limes albo ‘finger lime’, jak czasami są nazywane, to unikatowy gatunek limonki który jest znany za swój niezwykły miąższ oraz wygląd, który przypomina kawior.
Pochodzenie: Citrus australasica (caviar lime) to kolczasty krzew lub nieduże drzewko w nizinnych subtropikalnych i tropikalnych lasach. Caviar Limes mają malutkie kuleczki które są podobne do kawioru, mają przezroczystą powłokę a w środku są napełnione sokiem. Ten rodzaj limonki pochodzi z Australii i rosną w regionach z ciepłym klimatem.
Smak: Smak jest podobny do klasycznej limonki, bardzo kwaśny a swoją teksturą przypominają pękające kulki kawioru.
Jak jeść?: Caviar Limes dociera do nas już dojrzałym i gotowym do spożycia. Trzeba ostrożnie przekroić ten miniaturowy owoc wzdłuż, kuleczki Cavior Lime można jeść z powłoką ale również można wycisnąć z niego sok i wykorzystać w gotowaniu. Obowiązkowo przechowuj ie tę limonkę w chłodnym miejscu jeśli nie planujecie zjeść ją od razu.
Przechowywanie: najlepiej przechowywać w lodówce, tym bardziej jeśli planujecie spróbować ten owoc dopiero za jakiś czas.
Określenie dojrzałości: Dojrzałe owoce mają intensywny kolor, może być żółty albo zielony, brązowy lub czerwony, w zależności od gatunku. “Kulki” powinny być miękkie w dotyku, ale nie za miękkie i powinny pękać przy uciśnięciu.
Korzyści: Caviar Limes zawierają witaminę C, antyoksydanty oraz inne przydatne dla naszego organizmu oraz odporności substancje. Ten owoc często, również, wykorzystują jak naturalny aromatyzator do napojów lub potraw.
Zastosowanie w kuchni: Caviar Limes często wykorzystują do przygotowania drinków oraz koktajli, sałatek, marynat i deserów, również możemy wykorzystać do dekorowania potraw lub jako dodatek do serów i owoców morza.