Marakuja lub passion fruit to jeden z najbardziej znanych owoców tropikalnych. I jeśli wcześniej widzieliśmy ten owoc tylko na jaskrawych zdjęciach z internetu, dzisiaj można go zamówić w Polsce bez konieczności pordóżowania do dalekich krajów. Aby jednak cieszyć się owocem i w pełni doświadczyć jego niezwykłego smaku, ważne jest, aby wybrać go prawidłowo i wiedzieć, jak go jeść. Jeśli kupisz niedojrzały passion fruit lub obierzesz go nieprawidłowo, wrażenie może zostać zepsute na długi czas. Żeby do tego nie dopuścić lepiej zrozumieć te kwestie z wyprzedzeniem, dlatego szczegóły opowiemy w tym artykule poniżej.
Jak smakuje marakuja
Dla tych, którzy nie wiedzą, jak wygląda marakuja, krótko opiszemy ten dziwaczny owoc. Marakuja to niewielki owoc o ciemno-bordowej skórce, pod którą znajduje się żółty, galaretowaty miąższ z dużą liczbą jadalnych nasion. Jego smak jest prawdziwie tropikalny - słodki, z lekką kwasowością i niezrównanym egzotycznym aromatem. Niektórzy uważają, że marakuja przypomina nieco agrest lub czerwoną porzeczkę, ale jest słodsza. Inni opisują jej smak jako połączenie kiwi z brzoskwinią i morelą. Ogólnie rzecz biorąc, zależy to od odmiany i stopnia dojrzałości, ale zdecydowanie jest przyjemny i sprawia, że chce się go smakować raz za razem. Oprócz smaku, marakuja ma niezwykły aromat. Jest umiarkowanie słodka, przyjemna, z wyraźnymi owocowymi nutami, które przypominają połączenie ananasa, melona i truskawki. Wrażenie to można jednak zepsuć, jeśli się nie wie, jak prawidłowo jeść marakuję. Aby temu zapobiec, przedstawimy najważniejsze szczegóły.
Jak prawidłowo jeść marakuję?
Zanim zaczniemy delektować się egzotycznym owocem, ważne jest, aby wybrać ten właściwy. Dojrzałe owoce są dość ciężkie ze względu na ich soczysty, bogaty miąższ. Jeśli wydają się lekkie, najprawdopodobniej owoc jest już wysuszony i nie będzie można się nim cieszyć. Zastanawiając się, jak wybrać te owoce, zwracamy uwagę na kilka charakterystycznych cech, którymi należy się kierować:
skórka powinna mieć jednolity ciemny kolor, bez czarnych kropek i plamek. Jeśli takie występują, jest to oznaka przejrzałego owocu, który zaczyna się psuć;
lekko pomarszczona skórka jest dozwolona, wskazuje na maksymalną dojrzałość owocu, a jego smak będzie intensywny;
szypułka powinna być lekko wysuszona, bez oznak pleśni lub zgnilizny.
Wskazówka: Jeśli kupiłeś marakuje z idealnie gładką, nalaną skórką, ale chcesz doświadczyć pełni smaku i aromatu, zalecamy pozostawienie go do dojrzewania. Pozostaw go w temperaturze pokojowej w papierowej torbie na kilka dni. Jedz wyłącznie miąższ owocu. Aby to zrobić, przekrój owoc na pół i wydobądź zawartość łyżką. Następnie można go po prostu włożyć do ust i cieszyć się egzotycznym smakiem lub przygotować świeży deser, dodać do jogurtu, lodów lub smoothie. Większość owoców marakuji jest spożywana na świeżo, z pestkami, które są umiarkowanie twarde i lekko cierpkie. Ale można również przetrzeć miąższ przez sito i użyć go do przygotowania tart, ciast, serników, a nawet likierów. Miłośnicy niekonwencjonalnych połączeń mogą dodawać miąższ marakui do sałatek, sosów mięsnych i ceviche. Ważne jest, aby pamiętać, że podczas ekstrakcji miąższu marakui warto oderwać białą warstwę. Jest ona gorzka i może zepsuć smak owocu. Ponadto w żadnym wypadku nie należy jeść skórki. Jest ona dość toksyczna.
Jakie są zalety marakui?
Podobnie jak wszystkie egzotyczne owoce, marakuja jest bogata w różne ważne dla organizmu mikroelementy. Dojrzała marakuja zawiera dużą ilość witaminy C, A i witamin z grupy B, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i fosforu. Wprowadzenie tego owocu do diety poprawi funkcjonowanie całego organizmu i pozytywnie wpłynie na wygląd. Wśród oczywistych efektów oddziaływania warto wymienić:
zapobieganie chorobom naczyniowym i spowolnienie procesu starzenia dzięki działaniu przeciwutleniaczy i witaminy A, w które bogaty jest miąższ passiflory;
normalizacja pracy serca i ciśnienia krwi dzięki działaniu magnezu i potasu;
stymulację pracy przewodu pokarmowego, co wynika z zawartości dużej ilości błonnika.
Ponadto marakuja wykazuje łagodne działanie moczopędne, pomaga eliminować sole i pomaga zwalczać obrzęki. Dodatkowo działa uspokajająco na układ nerwowy, dlatego polecana jest osobom, które często doświadczają stresu, chronicznego zmęczenia lub mają problemy ze snem. Przy okazji, marakuja może być spożywana przez osoby będące na diecie i dbające o sylwetkę. Jej wartość kaloryczna wynosi około 97 kcal na 100 g, podczas gdy jeden owoc waży 30-60 gramów.
Marakuja jest również szeroko stosowana jako składnik kosmetyków. Olej i sok z owoców dodawane są do składu kosmetyków pielęgnacyjnych do ciała i twarzy, działają tonizująco i nawilżająco, pomagają w walce z wysypkami i rozszerzonymi porami. Olejek z marakui wchodzi również w skład szamponów i odżywek do włosów. Ma działanie wzmacniające, zmniejsza łamliwość i wypadanie włosów. Z powyższego możemy wywnioskować, że marakuja to nie tylko nietypowo wyglądający owoc. Jest również smaczna, zdrowa i, co najważniejsze, ta egzotyka jest teraz dostępna w Polsce. Strona Crazy Box oferuje szeroką gamę świeżych i dojrzałych owoców tropikalnych. Nie musisz czekać do wakacji i marzyć o wizycie w gorących krajach. Już teraz możesz uszczęśliwić się pyszną marakują, po prostu składając zamówienie.