Zapewne wiele osób, które kiedykolwiek były w zagranicznych kurortach lub interesowały się kulturą innych krajów, zwróciło uwagę na różnorodność owoców i owoców charakterystycznych dla krajów tropikalnych. Wiele z nich zaskakuje swoim niecodziennym wyglądem, powodując natychmiastową chęć ich spróbowania. Dziś to nie problem i nie ma potrzeby nawet jechać do Tajlandii, wiele owoców tropikalnych jest dostępnych w Polsce. Aby jednak wiedzieć, co wybrać, należy zrozumieć kilka aspektów: nazwę egzotycznych owoców i w jaki sposób je poprawnie jeść. Teraz opowiemy o tym.
10 najlepszych owoców egzotycznych
Poniżej przedstawiamy zdjęcia i opisy owoców rosnących w krajach tropikalnych.Omówimy również szczegółowo ich najważniejsze cechy oraz sposób w jaki prawidłowo spożywać takie owoce. Oto najbardziej egzotyczne owoce, które zaskakują swoim wyglądem i smakiem:
Pitahaya
Pitahaya, jaskrawy owoc przypominający nieco szyszkę, to nic innego jak owoc specjalnego rodzaju kaktusa. Ze względu na swój niezwykły wygląd został nazwany smoczym owocem. Pitahaya (w niektórych krajach znana jako pitaja) występuje w trzech odmianach:
- Czerwona. Ten gatunek ma różową skórkę i biały miąższ usiany małymi nasionami;
- Kostarykańska. Jest większy i również ma różową skórkę, ale miąższ ma intensywny buraczkowy kolor;
- Żółty. Ta odmiana smoczego owocu ma żółtą skórkę i biały miąższ, jest nieco mniejsza niż owoce czerwone, ale ma bardziej wyrazisty smak.
Smak pitahaya jest świeży i egzotyczny, przypomina nieco połączenie truskawki i banana. Miąższ jest niskokaloryczny i zawiera niewielką ilość cukrów, dlatego owoc ten może być spożywany przez diabetyków i osoby na diecie.
Papaja
Papaja jest owocem drzewa melonowego i rzeczywiście przypomina melona. Ma wydłużony kształt, pomarańczowy miąższ wewnątrz i dużą liczbę czarnych nasion w środku. Nasiona należy usunąć, a owoc pokroić w plasterki. Dojrzały miąższ jest kremowy, słodki i bardzo aromatyczny. Gdy jest zielony, jest bardziej gęsty i gorzki, w takim przypadku jest duszony z mięsem lub smażony.
Granadilla
Granadilla to mały owoc o żółtym lub pomarańczowo-czerwonym kolorze. Pod skórką znajduje się delikatny miąższ z nasionami, który jest podobny do marakui. Świeża i dojrzała grenadilla jest bardzo aromatyczna i smaczna. Granadilla (Passiflora ligularis) to owoc pochodzący z regionów tropikalnych Ameryki Południowej, takich jak Kolumbia, Ekwador i Peru. Roślina granadilli należy do rodziny męczennicowatych i ma liście z charakterystycznymi rozetkami kwiatowymi. Kwiaty granadilli są duże, piękne i zwykle białe lub różowe.
Liczi
Liczi to mały, zaokrąglony owoc z czerwonawą, cienką skórką, pod którą znajduje się biały, soczysty miąższ z małą pestką. W Chinach, skąd pochodzi ten owoc, jest on również znany jako "owoc miłości". Liczhi to tropikalne drzewo z rodziny mydleńcowatych, osiągające wysokość do 15 metrów. Roślina ta ma gęstą, zieloną koronę i wąskie liście. Kwiaty liczhi mają przyjemny aromat i zbierane są w dużych kłosach. Owoce rosną w dużych kępkach, charakteryzujących się charakterystyczną czerwoną lub różową skórką na zewnątrz.
Rambutan
Jeśli kiedykolwiek widziałeś małe, lekko kolczaste owoce tropikalne o czerwonym kolorze, prawdopodobnie był to rambutan. Jest to jeden z najpopularniejszych owoców egzotycznych. Pod skórką znajduje się biały miąższ, słodki i soczysty, który przypomina nieco winogrona i dobrze gasi pragnienie. Rambutan to owoc tropikalny pochodzący głównie z regionów Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Malezja, Indonezja i Tajlandia. Drzewa rambutanu rosną do wysokości około 20 metrów, a ich liście są długie i skórzaste. Owoce są zbierane, gdy ich skórka zmienia się z zielonej na czerwoną lub pomarańczową, co wskazuje na dojrzałość.
Mangostan
Jeśli chodzi o najsmaczniejsze owoce egzotyczne, mangostan z pewnością znajduje się na tej liście. Jego ojczyzną jest Malezja i tam nazywany jest "królem wszystkich owoców". Powodem tego jest jego niezwykły smak, który łączy w sobie nuty ananasa, winogron, brzoskwini i grejpfruta.Sam mangostan to niewielki, okrągły owoc o ciemno fioletowo-bordowej skórce. Pod nią kryje się biały miąższ, podzielony na plasterki, które mogą zawierać 1-2 pestki. Aby się do niego dostać, należy przeciąć mangostan w kółko, a następnie usunąć górną część skórki.
Marakuja
Marakuja znana jest również jako passion fruit. Swoją nazwę zawdzięcza pięknie ukształtowanemu kwiatowi i zmysłowemu aromatowi. Jest bardzo przyjemny, egzotyczny, daje nuty banana, brzoskwini i truskawki. Zewnętrznie marakuja jest małym owocem o zaokrąglonym kształcie i bordowej skórce. Miąższ jest żółty, galaretowaty, zawiera wiele nasion, które można jeść. Należy jednak uważać, aby nie zjeść białej wewnętrznej skorupy, ponieważ jest ona gorzka.
Jackfruit
W naturze owoc ten jest bardzo duży i może ważyć od 5 do 50 kg. Jednocześnie dość duży procent owocu stanowi skórka i miąższ owocni. Na stronie Crazy Box jest sprzedawany już obrany i zapakowany, dzięki czemu można wybrać optymalną ilość owoców według wagi. Jego miąższ jest skrobiowy i słodki, przypominający połączenie smaku ananasa i banana. Może być spożywany na świeżo lub dodawany do sałatek owocowych i deserów.
Karambola
Owoc ten przyciąga swoim niezwykłym kształtem. Sam owoc jest wydłużony, żebrowany i przypomina pięcioramienną gwiazdę. Miąższ karamboli jest soczysty, owoc składa się w 90% z wody i jest dość kwaśny. Owoce smakują jak agrest i mogą być spożywane ze skórką.
Owoc węża (Salak)
Salak to owoc specjalnego rodzaju palmy rosnącej w krajach tropikalnych. Niezwykła nazwa wynika z wyglądu owoców. Są one małe, w kształcie kropli, pokryte brązową skórką, która przypomina łuskowatą skórę węża. Pod skórką kryje się miękki beżowy miąższ, podzielony na segmenty i zawierający 1-3 pestki. Smak tego owocu zależy w dużej mierze od miejscowości i warunków uprawy oraz gatunku. Do tej pory istnieje do 30 odmian owoców węża. Ogólnie rzecz biorąc, główne nuty smakowe to: przyjemna słodycz z kwaskowatością, mogą pojawiać się nuty agrestu, truskawki, ananasa, a nawet banana i orzechów.
Korzyści z owoców egzotycznych
Owoce tropikalne mają nie tylko oryginalny smak i przyciągają swoim niezwykłym wyglądem,ale również mają dużo korzyści dla ludzkiego organizmu. Egzotyczne owoce uprawiane w ciepłym klimacie, pełnym słońca, zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, witamin, makro- i mikroelementów, błonnika. Ich spożywanie pomaga zwalczać awitaminozę i uzupełniać niedobory minerałów, a także przynosi przyjemność i poprawia nastrój.Teraz już wiesz, jakie są najbardziej egzotyczne owoce i jak je prawidłowo spożywać. A żeby ich spróbować wcale nie trzeba jechać za granicę. Duży wybór owoców tropikalnych dostępny jest na stronie Crazy Box. Dlatego jeśli marzyłeś o spróbowaniu jakiegoś owocu lub takie pragnienie zrodziło się po przeczytaniu tego artykułui nie możesz się powstrzymać, nie możesz się powstrzymywać możesz już teraz złożyć zamówienie. Smacznego!