Mango: gdzie kupić, pożyteczne właściwości
Mango to owoc pestkowy drzewa tropikalnego z soczystym, słodkim, żółtym miąższem. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i Południowej. Stamtąd owoce rozprzestrzeniły się po całym świecie, i teraz mango stał się jednym z najbardziej kultywowanych owoców w tropikach. Dojrzałe mango może mieć zieloną, żółta, pomarańczową lub czerwoną skórkę. Jeśli jesteś obojętny do manga, to znaczy że nigdy nie próbowałeś królewskiego manga. Ten król owoców jest owocem mangowego drzewa odmiany Kent, które rośnie w Peru oraz innych regionach z tropikalnym klimatem. Jest najsmaczniejszym gatunkiem manga w świecie.
Mango jest niskokalorycznym owocem z dużą zawartością błonnika i jest doskonałym źródłem witamin А i С. Ono również zawiera kwas foliowy, В6, żelazo i trochę kalcjum, cynku i witaminy Е.Mango jest dobrym źródłem antyoksydantów i bogate w wielu innych składników odżywczych.
Jak przechowywać mango
Najpierw sprawdź, czy owoce manga są dojrzałe. Dojrzałość owocu można wyznaczyć z jego twardości i zapachu. W odróżnieniu od większości owoców, kolor manga nie ma znaczenia, kiedy sprawa dochodzi do wyznaczenia dojrzałości. Niedojrzałe manga twarde, mocne, bez zauważalnego zapachu. Dojrzałe mango jest miękkie i ma przyjemny owocowy zapach.
Owoców manga nie trzeba pozostawiać w lodówce aż dojrzeją. Należy je przechowywać przy temperaturze pokojowej. Żeby przyśpieszyć proces dojrzewania, mango można włożyć do papierowej torebki. Jak tylko mango dojrzeje, należy przechowywać go w lodówce do sześciu dni. Żeby zrozumieć, czy owoc dojrzał, poprostu ostrożnie ściśnij go - mango powinno być miękkie, i będziesz mógł odczuć słodki aromat od końca szypułki. Dojrzałe manga należy przechowywać w lodówce, żeby zatrzymać proces dojrzewania i zachować aromat.
Rozkrojone świeże mango dosyć szybko czernieje nie tylko na przekroju, ale i na samej skórce. Zachować go świeżym przez dłuższy czas nie da się (termin przechowywania rozkrojonego manga jest nie więcej niż jeden dzień), więc rekomenduje się od razu użyć go do jedzenia.
Jak jeść mango
Wszystkie części manga - miąższ, skórka i nawet pestka są jadalne. Jednak ponieważ pestka dojrzałego manga bywa szorstka i gorzka, jej zazwyczaj nie jedzą.
Najpierw można obciąć skórkę owocu, oddzielić pestki od miąższu, i rozkoszować się smakiem. Albo można pokroić mango na wpół, oddzielić pestki, zrobić nacięcia w miąższu, wywrócić go na zewnątrz i ostrożnie ściąć kawałeczki.
Gdzie kupić świeże i smaczne owoce mango w Polsce
Nasz sklep internetowy owoców egzotycznych Crazybox proponuje kupić elitarne owoce manga z dostawą do wszystkich miast Polsce. Wszystkie owoce przechodzą kontrolę fitosanitarną i sprawdzają się na zgodność ze wszystkimi wymogami i standardami jakości. Nasze manga są o wiele smaczniejsze za te, które leżą na ladach supermarketów, przecież odbieramy tylko najlepsze owoce i współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami. Wszystkie owoce są ręcznie sortowane i przeglądywane, ważone i poddane kontroli ze względu na wady. Terminy dostawy i cena manga zależą od odmiany owoców, wagi i adresu dostawy. Kupić dojrzałe owoce manga możesz online tylko jednym kliknięciem na stronie internetowej naszego sklepu internetowego.