Migdały lub "orzeszki królewskie" z ogródków Azji
Od dawnych czasów migdały uważano za cenny produkt. Często dodawali je do menu dawni Egipcjanie i plemiona indiańskie, ponieważ wierzyli, że ten orzech ma właściwości lecznicze i pożyteczne. Dzisiaj jest nie mniej popularny, niż wcześniej. Produkt aktywnie wykorzystują jako składnik dietetyczny do przygotowania sałatek, deserów, kotletów, zakąsek i nawet chleba!
Najlepszy gatunek migdałów sprzedaje się w naszym sklepie internetowym Crazybox. Takie orzechy można jeść w całości albo pokroić je na kawałki lub drobno rozkruszyć. W każdym razie one będą zawsze pięknie wyglądały w daniu i ucieszą swoim atrakcyjnym wyglądem. Żeby kupić orzechy migdałowe i w pełni rozkoszować się jego wyrazistym, przyjemnym smakiem, zlóż zamówienie na stronie internetowej. Dostarczymy go do Ciebie pod wskazanym w adresem do każdego miasta Polski.
Charakterystyki i właściwości surowych migdałów
W wielu kulturach surowe migdały nazywano symbolem urodzajności, pomyślności, szczęścia rodzinnego i powodzenia. Więc często je kładą do dań codziennych i świątecznych. Na przykład, w Szwajcarii na Nowy Rok pieką placek z migdałem. Uważają, że ten, kto go znajdzie, będzie miał szczęście w Nowym Roku. A w Polsce im lubią dekorować babki wielkanocne lub dodawać do ciasta.
Migdały rośną na drzewach wysokością od 4 do 10 metrów, które kwitną w marcu-kwietniu na różowo, owoce dojrzewają w czerwcu - lipcu. Regionem pochodzenia jest Azja, skąd rozpowszechniły się po całym świecie, i teraz aktywnie hodują się w wielu krajach zachodnich i europejskich: Francji, Włoszech, Ameryce, Afryce.
Pożyteczność surowych orzechów migdałowych dla organizmu
- Zapobiegają chorobom serca. Produkt zawiera flawonoidy przeciwutleniające. Te związki roślinne chronią ścianki arterii od uszkodzeń i normalizują ciśnienie tętnicze.
- Pomagają kontrolować poziom cukru w krwi. Właściwości oczyszczonych migdałów, które proponujemy kupić z dostawą na terenie Polski, zwalniają proces uwalniania zapasów glukozy do krwi. To pozwala obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy i otyłości.
- Polepszają trawienie. Składniki probiotyczne w składzie tego orzechu ułatwiają proces trawienia dzięki zwiększeniu ilości pożytecznych bakterii w jelicie.
- Wzmacniają zęby, kości. Migdały to źródło magnezu i fosforu. To ważne składniki odżywcze, które zapobiegają niszczeniu zębów i zmniejszają ryzyko przełomów kości oraz pojawienia osteoporozy.
- Sprzyjają obniżeniu wagi. Na myśl dietologów, orzechy migdałowe są pożyteczne również z tego powodu, że to jest smaczna i niskokaloryczna przekąska. One na długo przedłużają uczucie sytości i podtrzymują niezbędny poziom węglowodanów w organizmie, który reguluje ilość cukru w krwi.
- Polepszają funkcjonowanie mózgu. Takie produkty są bardzo pożyteczne, ponieważ zawierają ryboflawinę i L-karnitynę. Te składniki sprzyjają rozwojowi zdolności umysłowych: pamięci, uwagi, zdolności do nauczania się oraz odporności na emocjonalne stresy i przemęczenie.
Co jeszcze warto wiedzieć o surowych migdałach
Jedna porcja orzechów wynosi około 23 szt. i zawiera 3,5 g błonnika, 6 g białka.
- Jak często poleca się jeść migdały? Jeśli jeść po jednej porcji dziennie w ciągu 8-10 dni, znacznie polepszy się samopoczucie i stan zdrowia.
- Czy można jeść migdały na czczo? Biologiczne wyniki badań udowodniły, że migdały należy jeść rankiem przez jedzeniem, ponieważ w takim wypadku pożyteczne substancje lepiej przyswajają się w organizmie.
- Czy są możliwe poboczne efekty, jeśli kupić orzechy migdałowe w dużej ilości? Przy braku alergii ten produkt nie zaszkodzi.
Gdy chcesz spróbować surowe migdały, możesz kupić je u nas. Cała produkcja w asortymencie ma wysoką jakość i sprzedawana w każdym czasie w korzystnych cenach.