Smażone orzechy nerkowca to jeden z najpopularniejszych orzechów na świecie. Jest dość twardy na zewnątrz, a jednocześnie miękki i maślany w środku. Ma słodkawy smak. Orzechy nerkowca są bardzo bogate w witaminy i pierwiastki śladowe, zawierają 17% białka i 45% tłuszczu. Nasza ulubiona przekąska!
Smażone orzechy nerkowca kupić w Polsce
Kupić smażone orzechy nerkowca może każdy, kto opiekuje się swoim zdrowiem i odżywianiem. Owoce poddane obróbce cieplnej według swojego składu są bliskie do surowych orzechów, ale smak jest znacznie bardzie bogaty i wyrazisty. Owoce nerkowca są również aktywnie wykorzystywane w naszej kuchni. Są dodawane zarówno do sałatek, jak i zimnych przekąsek, oraz do słodyczy.
Opis produktu
Drzewo orzechowe pochodzi z części Środkowej i Południowej Ameryki, Azji i Afryki. Niewielu ludzie wiedzą, że ten owoc ma soczyste, pachnące jabłko. Jednak spróbować tę część orzechów nerkowca można tylko na ojczyźnie drzewa, ponieważ ta część owocu nie może być transportowana z powodu szybkiego psucia się produktu.
Owoce są uważane za szczególny przysmak, ponieważ są soczyste, pachnące i bardzo apetyczne. Jednak nie wszyscy wiedzą, że żaden rodzaj nerkowca nie może być całkowicie surowy ani świeży. Sprawa polega na tym, że w oryginalnej formie owoc zawiera niebezpieczną dla zdrowia żywicę fenolową cardol. Powoduje oparzenia błony śluzowej i narządów wewnętrznych. Dlatego wstępnie orzech jest poddawany obróbce cieplnej. Podczas podgrzewania szkodliwe oleje i toksyny w całości się ulatniają. Dopiero po obróbce owoców można je zjeść. Więc te orzechy nerkowca, które są dzisiaj sprzedawane, są już poddane obróbce cieplnej.
Smażone orzechy nerkowca to kompletny produkt o przyjemnym smaku i zapachu.
Zauważyliśmy, że smażony owoc jest prawie identyczny pod względem zawartości substancji do surowego orzechu, więc nawet po obróbce cieplnej jego właściwości i cechy pozostają. Orzechy zawierają dużą ilość pożytecznych dla organizmu substancji:
Warto jednak rozumieć, że zawartość substancji w smażonym produkcie jest niższa niż w świeżych nerkowcach, ale jakości smakowe są znacznie wyższe. Dlatego surowe orzechy nerkowca są używane do leczenia chorób i zapobiegania patologiom, ale do nadania potrawom wykwintnego smaku i jako przekąska używane są orzechy smażone.
Wśród orzechów te orzechy nerkowca są uważany za najmniej kaloryczny produkt, dlatego często wykorzystują się go do odchudzania. Owoce orzechu długo nasycają organizm, zaspokają głód. Zawartość kalorii w 100 g produktu wynosi 574 kcal.
Regularne spożywanie zarówno smażonych, jak i świeżych owoców nerkowca wywiera dobry wpływ na zdrowie człowieka. Owoce pomagają zapobiegać następującym zjawiskom patologicznym i chorobom:
Poza tym orzechy nerkowca pomagają zwiększyć odporność, są ważne przy przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli i astmie. Jeśli orzechy nerkowca zostaną wprowadzone do diety, zwiększy się odporność organizmu na choroby, zdolność do pracy i zmniejszy się wyczerpanie organizmu, dzięki dużej zawartości substancji niezbędnych do zdrowia człowieka.
Nie ma żadnych przeciwwskazań do sporzywania smażonych orzechów nerkowca, ponieważ nie posiada toksyny cardol. Spośród wszystkich rodzajów orzechów nerkowce są uważane za hipoalergiczne. Oznacza to, że przypadków indywidualnej nietolerancji jest bardzo mało.
Ze względu na wysoką zawartość olejów orzech doskonale nadaje się do długotrwałego przechowywania. Przechowywać je trzeba w temperaturze od +30 С do +200 C przy wilgotności powietrza nie wyższej, niż 70%. Dłuższy okres przechowywania jest zapewniony w lodówce w temperaturze +30C + 80C.
Jeśli chcesz kupić prawdziwy orzechy nerkowca, zwracaj się do naszej firmy. Serwis dostawy owoców egzotycznych Crazybox proponuje kupić smażone orzechy nerkowca za dostępną ceną.